MUSEUM ROTTERDAM IN HET TIMMERHUIS

De geschiedenis van Rotterdam digitaal bereikbaar.

RUIM toont dat het anders kan draagt bij aan de realisatie en exploitatie van de expositie ' Geschiedenis van de Stad' Museum Rotterdam in het Timmerhuis.

Museum Rotterdam
Museum Rotterdam vertelt al meer dan 100 jaar het verhaal van Rotterdam en de Rotterdammers en heeft een collectie van meer dan 100.000 Rotterdamse objecten. Na drie jaar pionieren in de stadswijken en grote presentaties in het oude havengebied is het museum vanaf januari 2016 weer terug in het stadshart. In het Timmerhuis aan de Meent, de nieuwste blikvanger in de skyline, opent het nieuwe Museum Rotterdam: een ode aan een stad als geen ander.

Achter het stadhuis vertellen collectiestukken en bewoners het verhaal van hun stad. In het gebouw komt het hypermoderne glas en staal van de Rotterdams architect Rem Koolhaas samen met het beton en baksteen van het wederopbouwmonument. Het Timmerhuis is een wolk van glas. Dit zorgt voor een geweldige inkijk en een spectaculaire ruimte, maar ook voor veel licht. Een uitdaging bij het tonen van kwetsbare historische stukken.

Het museum vult toepasselijk de grote ruimte tussen het staal en glas van het nieuwe Timmerhuis van Koolhaas en het beton en baksteen van het oude hoofdkwartier van de wederopbouw. Hier ontdek je het Rotterdam en de Rotterdammers van vroeger, nu en de toekomst. Een beleving voor de stadstoerist en een feest van herkenning voor de doorgewinterde Rotterdammer.

De opening
Op 5 februari 2016 opende Burgemeester Ahmed Aboutaleb de nieuwe locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis. TIjdens de opening van de nieuwe locatie is ook een nieuwe expositie ‘Geschiedenis van de Stad’ geopend. Deze expositie vorm het hart van het museum en omvat zo’n 330 m2 omvang. 


De expositie ‘Geschiedenis van de stad’
De tentoonstelling Geschiedenis van de stad is gesitueerd rondom het atrium. De schakeling van 7 grote vitrines rondom dit atrium houdt het midden vrij voor een nog te realiseren educatiemeubel. Het tentoonstellingsontwerp biedt het publiek zo een helder overzicht op de stadsgeschiedenis van -10.000 tot NU. De vitrines zijn voorzien van een modulair presentatiesysteem, interne verlichting, een klimaatinstallatie, infographics en een bedieningspaneel met 2 touchschermen met gebruikersinteractie. Via deze schermen kan de bezoeker verdiepende informatie vinden over de tentoongestelde voorwerpen. De vorm van de vitrine is gebaseerd op de zeecontainer, een kenmerkend Rotterdams beeld en symbool voor de handel die de stad in materiele en immateriele zin verrijkte.

De uitvoering
In samenwerking met de gecontracteerde interieur architecte Danielle van der Waard heeft RUIM toont dat het anders kan de audiovisuele inrichting mogen neerzetten en de programmering van de digitale presentatie mogen ontwikkelen, wat verbonden is met de vormgeving van het museale ontwerp van de expositie. Speciaal is de samenwerking tussen Museum Rotterdam en RUIM, waarbij voor een meerjarige exploitatie de gebruiker getraind zal worden in 1e lijns serviceondersteuning van de gehele interactieve. De 2e lijns serviceondersteuning zal door RUIM gedurende de exploitatie worden gecoordineerd.


Bron: Museum Rotterdam / Danielle van der Waard, februari 2016