ICONISCHE D-DAY-VLAG IN NEDERLAND

De vlag die voorop ging bij de bevrijding van West-Europa

Het belangrijkste voorwerp uit de landing van D-Day dat nog in particuliere handen is.

Op 15 september arriveerde de vlag per Chinook-transporthelikopter. 2 militairen droegen het reliek door een erehaag van Amerikaanse en Nederlandse militairen naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert. “Deze vlag moet ons eraan herinneren dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Samen moeten we ons uiterste best doen om de waarden hoog te houden waarvoor de helden van D-Day bereid waren te sterven.”

De ‪Stars and Stripes lagen tot zijn dood in 2014 in de kast bij Howard van der Beek. Deze zoon van een Nederlandse immigrant was als 27-jarige commandant van de LCC 60 (landings crafts control). 4 LCC’s moesten met hun radar en sonar de eerste aanvalsgolven veilig langs mijnen en zandbanken naar de Normandische kust loodsen. De 3 andere LCC’s waren echter uitgeschakeld door onder meer een zeemijn. Dat maakte Howard en zijn 14-koppige crew verantwoordelijk voor de veilige navigatie van de volledige landingsvloot voor Utah beach. De vlag ging voorop.

 
De vlag leent zich perfect voor het vertellen van een verhaal aan een groot publiek. “Het is alsof je in een teletijdmachine stapt als je er naar kijkt. Er zit een kogelgat in en door de rafels voel je de stormwinden waaraan hij is blootgesteld. Ook staat hij met 48 sterren voor een tijdsbeeld. Alaska en Hawaï waren nog geen Amerikaanse staten.”

De uitvoering
RUIM heeft in een strakke samenwerking met haar opdrachtgevers de technische ondersteuning middels een uitgebalanceerd spraakverstekerings-systeem, tijdelijke beveiligingsvoorzieningen en bijhorende inrichting mogen verzorgen. Een tijdelijke dienstverlening waar RUIM erg trost op is onderdeel van uit te mogen maken.


Bron: Ministerie van Defensie en NOS, september 2016