GROENTEFABRIKANT HAK

RUIM toont dat het anders kan draagt bij aan de realisatie van de Lekker Hollands Kamer met een passend audiovisueel ontwerp

Historie van groentefabrikant HAK vastgelegd in Lekker Hollands kamer

HAK heeft op 20 maart j.l. op feestelijke wijze de HAK kamer in Giessen geopend. De kamer geeft een beeld van de bijna 65 jaar rijke historie en de dagelijkse praktijk van de groentefabrikant. HAK begon in 1920 als kruideniersbedrijf aan huis en groeide door de jaren heen uit tot een alom bekende groentefabrikant en marktleider die staat voor kwaliteit. De glazen HAK pot is daar een iconisch voorbeeld van. De officiële opening van de HAK kamer werd verricht door Henk Hak en burgemeester Noordergraaf van de gemeente Woudrichem. Henk Hak is het laatste familielid uit de familie Hak die deelnam in de directie van het bedrijf (2002).

Op negen vierkante meter wordt het volledige verhaal van HAK verteld, van historie tot aan toekomstvisie en van de oorsprong van groenten op het land tot op het bord van Nederlandse gezinnen. “De HAK kamer symboliseert de rijke historie van HAK, maar laat ook zien dat onze dromen groter zijn dan onze herinneringen. Het is dus ook nadrukkelijk geen museum, maar een levende presentatie van waar we voor staan en waar we voor gaan”, vertelt Timo Hoogeboom, CEO van HAK. “Onze missie is dat we gezond eten en leven lekkerder en gemakkelijker willen maken met eerlijke kwaliteitsgroenten en fruit die wij indien mogelijk dichtbij huis telen en oogsten en thuis in Giessen verwerken en op smaak brengen.”


De HAK kamer is opgebouwd in verschillende delen. De rode draad die er doorheen loopt is kwaliteit en wederkerigheid. De historie toont het ontstaan van het bedrijf, onder meer door het tonen van oude familie foto’s. Verwerving gaat in op de oogstgebieden en het telen volgens de Veldleeuwerik methode. Vervolgens laat de verwerking zien welke stappen groente en fruit afleggen om uiteindelijk bij HAK volgens een traditioneel weckproces in de pot terecht te komen en de verschillende kwaliteitseisen die in iedere stap gesteld worden. Een tijdlijn laat de evolutie van het merk door de jaren heen zien, met natuurlijke speciale aandacht voor de meest recente geschiedenis. Dit alles wordt samengevat in de ambitie, visie en missie van HAK.

In samenwerking met de gecontracteerde interieur architecten Danielle van der Waard heeft RUIM toont dat het anders kan de audiovisuele inrichting mogen neerzetten wat verbonden is met de vormgeving van het museale ontwerp van de kamer. Speciaal is de samenwerking tussen HAK en RUIM toont dat het anders kan, waarbij voor een meerjarige exploitatie de gebruiker getraind is in het zelfstandig beheren van de digitale content (Digital Signage).


Bron: Persbericht HAKBV Giessen, 20 maart 2015